RSS

podwyższone CRP 17

Mooflon


Temat: kto przetlumaczy... i jeszcze co to CRP?
On Wed, 17 Nov 2004 09:30:41 +0100, Andrzej B. wrote: Wrocilem wlasnie z 7-dniowego pobytu w szpitalu. Na wypisie napisali mi cus takiego Pharyngo-laryngo-tracheitis acuta. Eustachitis acuta. Czy ktos moglby przelozyc na polski? Bylbym wdzieczny. Procz tego laryngolog zlecil badanie CRP. Wynik: 7,9 mg/l. Co to oznacza? Jakie sa wskazania do wykonania takiego badania i w jakim przypadku sie je wykonuje. dzieki wielkie za pomoc pzdr Andrzej Czolem! Zapalenie gardla, krtani i tchawicy. Zapalenie trabki Eustachiusza - (przewodu miedzy gardlem a uchem srodkowym). CRP jest to pewne bialko krwi, ktorego poziom wzrasta przy zapaleniach, w zwiazku z tym jest uzywane jako wskaznik stanu zapalnego w organizmie. W Twoim przypadku nieznacznie podwyzszone. Pozdrowienia. Bedzie dobrze:-) Waldek
Źródło: topranking.pl/1851/kto,przetlumaczy,i,jeszcze,co,to,crp.php



Temat: morfologia po szczepieniu
morfologia po szczepieniu Mam pytanie jak szybko można zrobić morfologię po szczepieniu(odra, świnka, różyczka)? i czy szczepienie może mieć jakiś wpływ na wynik? syn miał powtórzone badanie ze względu na podwyższone ... poprzednich czyli: limfocyty 78,5%, 5,6 tys/ul neutrocytu 2,4%, 0,17 tys/ul ok 2 miesiące temu było: limfocyty 83,7% 7,7 tys/ul neutrocyty 1.2% 0,11 tys/ul Teraz jeszcze: AST 59 ALT 28. CRP wyszło:...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96665088,96665088,morfologia_po_szczepieniu.html


Temat: co to może być??
co to może być?? Co może być przyczyną skoków CRP u niemowlaka ? od urodzenia miał podwyższone crp do 20, brał antybiotk i spadało, po 5 antybiotyku skoczyło z 5 (tyle jest norma) do 17, zastosowano inny antybiotyk i nie pomógł. Szukano przyczyny juz w 2 szpitalu, gdzie są dobrzy specjaliści, zbadano małego na wszystko co tylko możliwe i wyniki ma dobre, dziecko ładnie je, nie ma gorączki , przybiera super na wadze a to CRP skacze ciagle, jeden dzien jest nizsze np.wczoraj 5 a na drugi dzien zas wyzsze dzi ma 17....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,87471345,87471345,co_to_moze_byc_.html


Temat: salmonella?
salmonella? Szanowy Panie Doktorze, Mój syn (17 miesięcy) miał ostrą biegunkę (wodnisty, zielony, strzelajacy stolec (bez śladów krwi) - dosłownie co 5 minut) Do tego gorączka 39,3 stopni. Po 24 godzinach gorączka ustąpiła, ostra biegunka trwała ok. 36 godzin. Przez następne dni utrzymuje się luźny stolec (ze śluzem), ale już nie tak często. Lekarz stwierdził,że to prawdopodobnie salmonella. Wynik krwi wykazał podwyższone CRP - 46, co świadczy o infekcji bakteryjnej. Żadnych leków nie dawaliśmy- jedynie nawadnianie Orsalitem + lacidofil. Dziś odebrałam wynik wymazu z kału i zgłupiałam... bo okazało się, że żadnych szczególnych bakterii nie wyhodowano (tak stwierdziła pani z laboratorium)...Więc co to może być? CRP wg mojego lekarza zdecydowanie przemawia za infekcją bakteryjną, a nie wirusową. Dodam, że mały nic goźnego nie jadł, ... związku z tą nieszczęsną bakteryjną biegunką, ale opisuję dokładnie cały stan rzeczy. Co spowodowało tę biegunkę? Jak mają się do siebie oba wyniki- CRP z krwi 46 oraz wymaz z kału...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77390731,77390731,salmonella_.html


Temat: Podwyższone crp- proszę o radę
Podwyższone crp- proszę o radę Panie doktorze, dwa tygodnie temu urodził się mój synek. W 5 dobie został poddany fototerapii ze względu na podwyższoną bilirubinę (15,5) W dobie 8 powtórzono badania i bilirubina spadła. Niestety zwiększył sie poziom leukocytów (około 20tys). Następnego dnia jeszcze raz zrobiono badania i leukocyty zaczęły spadać, niestety wzrosło crp (z 9 na 15) i zaczęło ropieć jedno oczko (po kilkukrotnym podaniu kropelek przeszło) Włączono antybiotyk (augmentin) i w 11 dobie powtórzono badania. Leukocyty na szczęście tendencja spadkowa, crp spadło ale bardzo niewiele (z 15,1 na 14,6) Dziś w 15 dobie crp wynosi 17. Poza tym wszystkie rozmazy ok. Mały nie wykazuje żadnych objawów choroby. Karmiony piersią (bądz butelką z odciągniętym moim mlekiem), przybiera na wadze. Na prawdę nie wygląda ... wie co to może być:( Sytuacja jest męcząca bo nie wiadomo co małemu dolega i ile może potrwać leczenie:( W niedzielę znowu badania, ale nie liczę na to, że to crp...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,84292044,84292044,Podwyzszone_crp_prosze_o_rade.html


Temat: Podwyższone crp- proszę o radę
Ja tez w miedzyczasie dodam swoje 3 grosze. Synek w 5 dobie po urodzeniu mial mocno (chyba do 17) podwyzszone crp. Pediatra szpitalna (juz po naszym wyjsciu z porodowki) nie wiedziala co mu jest. Nie plakal, jadl dobrze. Ale meczylo ja to crp bardzo. Badala go na wszystkie strony, krew pare razy pobierali, nawet z glowki. Kazala nam przyjsc dzien pozniej. Bylo to samo, a crp nawet wyzsze. Chyba 19. Przejela sie bardzo. Nic mu nie bylo zewnetrznie, ale kazala isc do laryngologa. Trafilismy wtedy do szpitala na dwa tygodnie, bo Synek mial ... dobrze leczony. Bo nie bylo ZADNYCH objawow oprocz tego dziwnego crp.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,84292044,84292044,Podwyzszone_crp_prosze_o_rade.html


Temat: Niska liczba płytek krwi
jemu badania i okazało się ze płytki spadły do 50 tyś 3 dni temu a dzisiaj rano miał ich 35 tyś i podwyższony poziom CRP a wieczorem już miał ich 27...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,64059703,64059703,Niska_liczba_plytek_krwi.html


Temat: za dużo płytek krwi i ogólnie dziwna morfologia...
Badanie było wykonane zupełnie na czczo (podobnie jak wcześniejsze kilka miesięcy temu, w którym płytki też były podwyższone), krew pobierana z żyły. Oprócz tego nieco podwyższone ma CRP - 6 przy ... IgA (0,37), IgM (0,71), cholesterol (149), żelazo(86) i IgE całkowite (17,2) - wszytko w normie. Oprócz problemów z biegunkami dodatkowo od dłuższego czasu (w zasadzie już ponad 2 miesiące)strasznie kiepsko śpi,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,75257744,75257744,za_duzo_plytek_krwi_i_ogolnie_dziwna_morfologia_.html


Temat: Podwyzszone CRP i CA-125
Podwyzszone CRP i CA-125 Witam, Moja żona w okresie tygodnia robila badania krwi i moczu. Zaniepokoila nas utrzymujaca sie goraczka, na poczatku 38,4 a potem utrzymujace sie 37,4. W pierwszym badaniu CRP wynosilo 22,6 (max 5,0) w drugim 7,2. Przy drugim badaniu doszedł jeszcze wynik CA-125 58,8 (max 35). Z innych nieprawidlowosci jest jeszcze: ***BADANIE PIERWSZE - pH - 7,5 [5 - 8] - ciężar właściwy - 1,012 [1,015 - 1,030] - PLT - 79 [130 - 400] - PCT - 0,09 [0,17 - 0,35] - Limfocyty 58,3% [19 - 48] - Bazocyty ... [130-400] - PCT - 0,09 [0,17 - 0,35] Pozostale nieprawidlowosci z pierwszego badania poprawily sie i sa w normie). Prosze o interpretacje wynikow. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,102498178,102498178,Podwyzszone_CRP_i_CA_125.html


Temat: Cudem uratowane przez CC!!!
... wod plodowych. do szpitala przyjeto mnie 18 grudnia 2006 roku, a 20 o godz. 10.16 i 10.17 przyszly na swiat moje dziewczynki. i tak oto moge stwierdzic, ze dzieci zostaly uratowane...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13344,13497581,13497581,Cudem_uratowane_przez_CC_.html


Temat: WCZORAJ URODZIŁAM JULIĘ 25, 660g POMOCY
12 DOBA w trakcie jedzonko już 3,5 ml, saturacja na poziomie 90 i czasami węcej., oddechów nadal 17/min. waga właściwie w miejscu 610g. Crp ujemne, jeszcze podwyższone leukotyty. Cukry mają lepsze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,62621788,62621788,WCZORAJ_URODZILAM_JULIE_25_660g_POMOCY.html


Temat: wysokie leukocyty w ciaży - 26 tydz.
Moja gin jak tylko leukocyty były ponad normę, od razu zlecała CRP. Jest to tzw. białko ostrej fazy, którego podwyższony poziom świadczy o tym, że coś sie dzieje w organiźmie (np. ... za badania. CRP u mnie kosztuje chyba 8 zł. Leukocty ponad 17, to już jest na pewno dużo za dużo nawet jak na stan ciążowy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,87026412,87026412,wysokie_leukocyty_w_ciazy_26_tydz_.html


Temat: salmonella - co dalej?
... już prawie 2 tyg jest ok, CRP spadło do 1,6. W tym tyg zbadamy kał. I teraz mam pytanie co dalej? Na razie córka jest na diecie lekkostrawnej, nie podajemy mleka(i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,101144916,101144916,salmonella_co_dalej_.html


Temat: reakcja poszczepienna po Infanrixie
... szpitalu pobrano mu morfologię, która wykazała podwyższony stan leukocytów - 17,5 tys. CRP-ujemne, układ krzepnięcia w normie. Temperatura zmierzona w pupie wynosiła 38 st. W szpitalu synek miał kolejny b. silny...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,74000375,74000375,reakcja_poszczepienna_po_Infanrixie.html


Temat: nawrtó grypy po 1-dniowym polepszeniu?
Mam wyniki. U jednego ok-na bank wirus: brak lekocytozy, przewaga limfocytów, crp ujemne. Tylko ob podwyższone ale to nie istotne Trochę bardziej martwię się drugim z chłopców. W zasadzie wszystko jest jak u barata tylko crp dodatnie (17,2 przy normie do 6). Jakbym nie miała tych wyników to bym się nie przejmowała, bo gorączka dziś praktycznie ustąpiła (teraz jest 37). Czy ostra wirusówka tez może dawać takie podwyższenia crp?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,90165715,90165715,nawrto_grypy_po_1_dniowym_polepszeniu_.html


Temat: Goraczka, amoksycylina i...nadal goraczka:-(
Wyniki były takie: Dziecko 1: brak leukocytozy (poiniżej 5) przewaga limfocytów (68) nad granulocytami obojętnochłonnymi (23) CRP ujemne (2,3) OB podwyższone (23) Dziecko 2 brak leukocytozy (poiniżej 5) przewaga limfocytów (68) nad granulocytami obojętnochłonnymi (22) CRP dodatnie (17,3) OB podwyższone (32) Nie upieram się że u każdego to wirus, ale lepiej potwierdzić to badanimi niż szprycować antybiotykami na zapas. Gdzieś niżej znajdziecie zalinkowany przez mnie artykuł na temat CRP w różnych infkecjach- do około 30 przy innych "wirusowych" wynikach i objawach występuje w infekcjach wirusowych. Dzień badania okazał się być pierwszym dniem bez...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,90309922,90309922,Goraczka_amoksycylina_i_nadal_goraczka_.html


Temat: Wysoki poziom leukocytów! - Bardzo prosze o odp.
ja mam ciągle podwyższony poziom leukocytów w ciąży. teraz, 26 tydzień ma 17,1 . Pani dr ( profesor) po zrobieniu CRP ( wynik dobry ) powiedziąła, ze często tak organizm reaguje...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,574,76920932,76920932,Wysoki_poziom_leukocytow_Bardzo_prosze_o_odp_.html


Temat: Prosze o interpretacje wynikow-morfologia
Z morfologii widać lekką anemię (HGB i MCH poza normą), ale diagnostykę tego zostawiłbym chyba raczej na później, po zwalczeniu tej infekcji. Podwyższone OB wskazuje na infekcję. Pozostałe dane są dla mnie nie do końca czytelne. Co to jest CRPL2? Czy chodziło o CRP? Czy to jakiś dziwny parametr z nowych automatów laboratoryjnych. Nie ma poza tym całkowitej liczby białych krwinek i ... g/dl, wiec dolna gran.) MCH 27,7 (norma 28-34 pg) MXD% 17,3 (norma 3-10 %) NEUT% 38,42 (norma 45-70 %) NEUT# 2,2 (norma 2,5 - 5 tys/ul) OB 18 (norma do 12...
Źródło: topranking.pl/1849/prosze,o,interpretacje,wynikow,morfologia.php


Temat: wysokie ob crp mono-proszę o radę.
wysokie ob crp mono-proszę o radę. Bardzo proszę o pomoc,bo strasznie się martwię. Gorączka przez 3 dni - 39,2 , ładnie się zbijała po paracetamolu , bez dodatkowych objawów. Każdego następnego ... (61-157) ! CRP 25,27 (<5) ! OB 58 ! {nie mam podanych norm} WBC 12,4 (4-10) ! Neut 6,6 (1,4-7) Neut% 53,4% (35-70) LYM 3,4 (0,8-5,3) LYM% 27,2% (20-53) Mono 1,75 (<1,2) ! Mono% 14,1 % (<12) EO 0,552 (<0,7) EO% 4,44% (<7) BASO 0,113 (<0,3) BASO% 0,913 (<2,5) RBC 4,87 (4,5-6) HGB 13,4 (13,5-17,5) HCT 38,6 (40-54) MCV 79,2 (80-96) MCH 27,5 (26-36) MCHC 34,7 (31-37) RDW-CV 16,6 (12-14) PLT 390 (150-400) MPV 8,8 (5,5-12,2) Usg brzuszka wyszło dobrze,poza delikatnie powiększoną wątrobą {101}. Powiedzcie,czy tu winny jest wirus,czy bakteria? Wysokie są miana zapalne i te monocyty. Żelazo chyba może spaść przy infekcji,białe kwinki chyba też mogą być podwyższone, jak i te monocyty ? Synuś ma 4 latka,cały czas w ruchu,jedynie przy temperaturze był słabszy. Zalecono antybiotyk,dlatego że ob i crp wysokie,tylko czy to wirusowe czy bakteryjne? Czy po tych wynikach można to rozpoznać? Martwię się okropnie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94628015,94628015,wysokie_ob_crp_mono_prosze_o_rade_.html


Temat: pije mleko tylko przez sen- interpretacja wyników
... 72 % 35 - 90 monocyty 3 % 2 - 7 IgE całkowite 29/06/2009 IgE całkowite 1,89 U/ml <15 Kreatynina - surowica 29/06/2009 Kreatynina (jedn. tradyc.) 0,21 mg/dl 0,17 - 0,42...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97335816,97335816,pije_mleko_tylko_przez_sen_interpretacja_wynikow.html


Temat: WynikiBadańPoSzkarlatynie-ProszęO interpretacje
5,34 IU/ml,ze względu na to ze w dobowej zbiórce moczu wykonanej kiedys wapń był podwyższony i w moczu wytracaja sie moczany. Panie Doktorze czy te wyniki badań świadcza o tym ze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,85933999,85933999,WynikiBadanPoSzkarlatynie_ProszeO_interpretacje.html


Temat: Wreszcie w domu:-)
Wreszcie w domu:-) Witajcie Babeczki:-) Dopiero dzisiaj wróciłyśmy do domu, bo Lenka miała podwyższone CRP - 89, a norma jest do 5. Młoda była zainfekowana ode mnie. Już w ciąży z ... skurcze były już co minutę. Na porodówce o 17.15 podłączyli mnie do KTG i oznajmili, ze rozwarcie na 5 cm. O 17.30 przekulałam się na piłkę i poskakałam 20 min. Czułam, że Młoda się zbliża wielkimi krokami Musiałam wgramolić się znowu na łóżko (kto wymyslił tak wysokie łóżka, pewnie jakiś idiota). Miałam już 10 cm rozwarcia poparłam parę razy i wyskoczyła Lenka....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,92212323,92212323,Wreszcie_w_domu_.html


Temat: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle
Ciśnienie zawsze miałem w normie, ostatnio minimalnie podwyższone. Ale piszę głównie dlatego że mam wyniki !!! I chciałoby się powiedzieć: "o ja pier... " ! Nic się w tych hormonach nie ... vit B12: 285 (norma 179-1162) zdolność wiązania żelaza: 360 (norma 250-400) ferrytyna: 204 (norma 16-233) CRP: 8,15 (norma <5) OB: 17 (norma 3-7) hemoglobina: 16,7 (norma 14,0-18,0) krwinki czerwone: 5,5 (norma 4,7-6,1) i jeszcze wiele innych danych pochodzących z morfologii ale większość jest w normie, tylko parametr "procent-monocytów" jest za wysoki: 9,17 (norma 2-8) oraz parametr "procent-eozynocytów" jest za niski: 0,65 (norma...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,65661370,65661370,dretwienie_nasady_jezyka_ucisk_w_gardle.html


Temat: Zaczynam poznawać tę chorobę i proszę o wskazówki
... z lekarką i mamy wybrać Zinat do końca, odczekać tydzień i zrobić ponownie USG. No i tu się zaczyna, bo otrzymałam badania na boreliozę i wyszły IGM 21 (dodatni>17) i IGG...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,39149771,39149771,Zaczynam_poznawac_te_chorobe_i_prosze_o_wskazowki.html


Temat: Witam - ja i moja choroba.
gdy tak zaczął się drugi tydzień choroby, a stan był bez zmian, uparłyśmy się z mamą (mam 16 lat, 6 stycznia skończę 17), żeby sprawdzić, czy nie odezwała się stara toksoplazmoza...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,104790243,104790243,Witam_ja_i_moja_choroba_.html


Temat: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle
Witaj Michalgo2 michalgo2 napisał: > Ciśnienie zawsze miałem w normie, ostatnio minimalnie podwyższone. > > Ale piszę głównie dlatego że mam wyniki !!! I chciałoby się powiedzieć: "o ja > pier... ... nie bedzie spadac. > zdolność wiązania żelaza: 360 (norma 250-400) > ferrytyna: 204 (norma 16-233) Te wyniki sa bardzo dobre > CRP: 8,15 (norma <5) > OB: 17 (norma 3-7) CRP i OB sa podwyzszone i lekarz laryngolog (laryngolog dlatego ze masz klopoty z gardlem)powinien jednak sprawdzic co to jest. Moze wymaz z gardla? > hemoglobina: 16,7 (norma 14,0-18,0) > krwinki czerwone: 5,5 (norma 4,7-6,1) Te wyniki tez sa dobre. > i jeszcze wiele innych danych pochodzących z morfologii ale większość jest w > normie, tylko parametr "procent-monocytów" jest za wysoki: 9,17 (norma...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,65661370,65661370,dretwienie_nasady_jezyka_ucisk_w_gardle.html